Muffinů existuje tisíce druhů a je jen otázkou vaší představivosti, co jste schopni do malého kalíšku či zapékací formičky nakombinovat. Jsou muffiny slané, sladké, slano-sladké, pikatní, masové, sýrové, čokoládové, oříškové, ovocné…no prostě tyhle bobky dokážou člověka vždycky překvapit.

Nejčastější variantou, se kterou se setkáváme v kavárnách a obchodech je varianta čokoládový muffin. Čím to? Řekla bych že, je prostě nejjednodušší a naprosto vynikající varianta! A krom toho je to takové společenské jídlo, protože když jich uděláte víc, tak by byl hřích se o ně nerozdělit a neudělat radost někomu dalšímu.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Domácí čokoládové muffiny

Ingredience

Množství: 16 středních muffinů

220 g polohrubé mouky
100 g cukru krupice
2 vajíčka
3 lžíce hořkého kakaa
2 lžičky kypřícího prášku
125 g másla
100 ml mléka
150 g čokolády dle chuti (dávám mléčnou)  – asi 1 ½ balení


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 45 minut

Nadýchaného čokoládového muffíka si připravíte velmi jednoduše.

Do větší misky si dáte mouku, cukr, vajíčka, kakao, kypřící prášek, rozpuštěné máslo, mléko a všechno to promícháte do krémového těsta. Pokud by se vám těsto zdálo příliš tuhé, tak já to opatrně ředím ještě troškou mléka.

Poslední a nejvíce důležitá surovina se tam dává až na konec. Čokoládu si nasekejte na kostičky a vmíchejte do těsta. Pak už jen stačí plnit formičky tak do ¾ a péct na 200 °C asi půl hodiny nebo také jinak  – když do muffina píchnete špejličkou, tak už na ní nezůstane těsto.

Parádně se mi osvědčily silikonové formičky, ze kterých muffiny vyskakují samy a nepřipalují se. Docela dobrá zkušenost s plechem, ale tam už je riziko připálení daleko větší.

Potvrzeno Čubou, testováno na lidech!

PS. Někoho by mohlo napadnout, že místo másla by mohl použít olej nebo nějaký podezřelý margarím. Prosím, nedělejte to. Chuťově to bude úplně někde jinde a tělu tím taky nepomůžete.

PSS. Já jsem ještě při focení testovala skořicovo-jablečný cukr, který je na některých muffících vidět. Doporučuji! Moc dobré.