V pohádce o Smolíčkovi Pacholíčkovi narážíme na ne úplně reálný příběh, který popisuje malého chlapečka vychovávaného hodným panem Jelenem. Jezinky Bezinky si z nějakého důvodu brousí zuby ne na statečného a morálně nepokřiveného Jelena, ale na Smolíčka. Což je právě to, co nechápu. Dobré jelení maso, kvalitně připravené je totiž naprosto vynikající.

Dnes tedy přicházím s takovou naprostou jelení klasikou a delikatesou – jelením gulášem.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Jelení guláš

Ingredience na jelení guláš

Množství: 6 porcí

¾ kila jelení kýty
1 rajský protlak
½ l červeného vína
2 bobkové listy
6 kuliček nového koření
Červená paprika
Sůl
3 střední cibule
1 lžíce rybízové marmelády
1 l vody
2 lžíce mouky
1 stroužek česneku


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 70 minut
Celkový čas: 95 minut

Dostane-li se vám do rukou jelení kýta, moc dlouho nerozmýšlejte co s ní a připravte si jednoduchý jelení guláš. Příprava je ve své podstatě téměř stejná jako u klasického guláše, jen ho krapet vymazlíte pár dalšími ingrediencemi.

Nakrájejte si cibuli na kostičky a stejně tak jelení kýtu (já ji krájím obvykle tak na 4-5 cm kostky). V hrnci si cibuli osmažte dozlatova a přidejte jelení kostky, které osmažte ze všech stran, aby se maso zatáhlo. Pak už jen přidejte 2 lžíce červené papriky, nechte jen krátce prosmažit, aby nezhořkla a zalijte vodou.

Základ už je hotový a teď vlastně jen stačí doházet zbytek surovin. Přilejeme červené víno, přidáme bobkové listy a nové koření, rajský protlak, trošku té marmelády (ideální je rybízová nebo nějaká lehce trpká) a osolte. Guláš nechte na mírném ohni provářet až do chvíle, než je maso měkké, což může trvat v papiňáku půl hodiny, ale třeba také 2 a víc hodiny v hrnci.

Když už je maso změklé, je čas přidat nějaké to zahuštění. Nejjednodušší mi přijde vytvořit záklechtku – tj. rozmíchané 2 lžíce mouky s vodou.

Aby se mouka dobře rozvařila, nechte záklechtku provářet tak dvacet minut. Společně se záklechtkou přidávám i jeden stroužek rozmačkaného česneku.

Jelení gulášek je hotový a je na čase ho servírovat např. s knedlíkem nebo i bramborami.

Dobrou chuť s divokými zvířaty!