Vepřové škvarky jsou jedním z mých nejoblíbenějších částí z prasátka, které si ráda širokou vrstvou mažu na chleba. Ruce od toho mám většinou mastné až k loktům, což ale ničemu nepřekáží. Prasečí sádlo je velmi kvalitní mazání a jeho blahodárné účinky oceníte především ve chvíli, kdy máte nějakou jizvičku, kterou potřebujete rychle zhojit.

Je pravda, že po požití větší než úměrné dávky vepřových škvarků se sádlem se člověku v předních (a nejen tam) partiích těla začnou vytvářet něžné tukové valy, které do budoucna s pokračující konzumací škvarků mohou vést až k pořádné tukové duchně. Ale kdo někdy nezahřeší?

Popravdě, realita se má trošku jinak. Škvarky sice ráda mám, ale přehánět to s nimi nemusím a příležitostně to naprosto stačí. Jenže co má člověk dělat, když si jde naprosto nevinně a bezelstně koupit do jednoho z killa billa potravinových řetězců maso, protože do normální masny už to nestihl, a s domněnkou pěkného masa si domů přinese také asi 70% sádla, které je důmyslně ukryté pod obalem. Prvotní údiv nad neskutečnou tvořivostí zaměstnanců obchodu v otázce jak zakrýt kilo sádla tenkým plátkem masa, aby to celé vypadalo jako krásný kus masa, vystřídal vztek a chuť jim jít kus tuku omlátit o jejich duté hlavy. Rozčilování ale moc nepomáhalo, tak na řadu přišla vlna kreativity a skvělý nápad si udělat domácí škvarky.

S mým mužem jsme pak vlastně killa billa děkovali, že nás na mase ošidil a umožnil nám si promastit žaludky!

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Vepřové škvarky

Ingredience

Množství: 12 pomazání

1 kg prasečího sádla
1 hrnek vody
Sůl
(Česnek, kmín)


CHYSTÁTE ŠKOLNÍ SVAČINY?

Pak se vám bude líbit naše Velká svačinková bichle, čeká vás v ní na každý školní den jiný recept, sezonní, nutričně vyvážený, připravený do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Nebo si můžete stáhnout recepty na celý 1 měsíc zdarma! Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 30 minut

Připravit si škvarek není nic složitého.

Stačí jen sehnat pořádný kus sádla, který nakrájíme na 2 centimetrové kostky, hodíme do kastrůlku, zalejeme skleničkou vody a necháme to celé bublat a škvařit, až jsou škvarky osmažené dozlatova.

Asi se to moc nemá, protože se tím škvarky rychleji kazí, ale krapet jsem je osolila a dala do nich lžičku drceného kmínu a stroužek česneku. Celé jsem to pak dala do menších zavařovacích skleniček a pak už jsme jen vyčkávali, až směska v lednici vychladne. Ráno už nás pak jen čekala milá povinnost namazat si čerstvý měkký chléb škvarky se sádlem a radovat se z toho, jak se nám opět něco krásně povedlo.

Sláva kvalitnímu masu!