Je možné, že pro někoho může být jednodušší a pohodlnější si koupit namražené cosi převlečené za bramborovou hranolku, hodit to do přepáleného oleje ve fritovacím hrnci nebo trouby a chrochtat si nad tím, jak jsou to dobré hranolky.

Ale jsem si jistá, že každého, kdo se aspoň jednou zakousl do domácí křupavoučké hranolky, minimálně hlodá svědomí, když hranolku podvede a je jí nevěrný s namraženinou.

Já dávám přednost skutečné bramboře, osmažené v čistém oleji, která pěkně křupne a na nic si nehraje. Je pravda, že s tím musíte strávit asi o 10 minut víc času, než s převlečenou hranolkou, ale výsledek za to stojí.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Domácí hranolky

Ingredience

Množství: 4 porce

8 větších brambor
Sůl
Fritovací olej


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 10 minut
Celkový čas: 20 minut

Technika dobré hranolky je jednoduchá. Nakrájejte si oškrábanou bramboru na vámi zvolený tvar  – hranolek, kostičku, měsíček, plátek… a velmi důkladně hranolky propláchněte studenou vodou tak, aby se z brambor uvolnil škrob. Opláchnuté hranolky pečlivě otřete například v útěrce nebo papírovými kapesníky, aby ke smažení šly pěkně suché.

Pak už jen smažte na rozpáleném oleji do zlatavé barvy a usmažené hranolky nechte odkapat, nebo je nechte vysušit na papírových ubrouscích.

Nakonec hranolky osolte a s chutí konzumujte!

Pája