Na Srí Lance, tedy pokud se nepovalujete v hotelovém resortu a nejíte v turistických restauracích, se jí velmi dobře, velmi pálivě a hlavně s chutí.

Rovnou říkám, že pro mě jako masožrouta to byla poměrně náročná doba, protože mnoho jídel je vegetariánských, popřípadě je velmi těžké identifikovat, ze kterých zvířat by mohli pokrmy být. Další výraznou charakteristikou všech pokrmů byla jejich naprosto pekelná pálivost.

Srílanská kuchyně - nejoblíběnější součást každého jídla
Srílanská kuchyně – nejoblíběnější součást každého jídla

Je pravda, že jsme možná před odjezdem podcenili přípravu. Málo jsme navštěvovali indické restaurace a tréninkově jsme si ani jednou nedali pověstné super pálivé kuře vindalu. Taky nás to pořádně vytrestalo.

Hned po příjezdu jsme se statečně vrhli do první místňácké putiky, kde jsme viděli větší množství lidí (tj. místním tam asi chutná), že tedy vyzkoušíme něco echt typického. Vybrali jsme od každého kousek a velmi nezkušeně i kusy jakéhosi těžko identifikovatelného masa plovoucího v červeno-oranžové omáčce. Pro člověka netrénovaného v pojídání jídla s plus tři a více papriček je to jak rána kladivem do hlavy.

Srílanská kuchyně - mezi místními jako doma
Srílanská kuchyně – mezi místními jako doma

Jak já, tak Čubí muž jsme se s tím prali po svém. Nejprve jsem měla pocit, že zažívám tak vzácný jev samovznícení. Když jsem se nadechla, začaly mi slzet oči, povolily nosní (a vlastně téměř i ostatní) svěrače. HLAVNĚ NEZAPÍJET! To je ještě horší. Prostě to musíte nějak přežít, smrkat, zajíst hroudou suché rýže, zacpat si tlamu něčím, co nepálí a sedře vám z hltanu přilepené chilli.

Srílanská kuchyně - kuchyňská plotna s digestoří
Srílanská kuchyně – kuchyňská plotna s digestoří

Když se po chvíli proberete z komatu, říkáte si, že to tedy ještě jednou zkusíte, že to přeci nemůže být tak příšerné. Určitě to jen nebylo pořádně vychlazené.

Takže dostanete přes čumák znovu. A opět slzíte, smrkáte a potíte se jako p….

Dostali jsme pěkně za vyučenou a pro příště už jsme se ptali, co je nepálivé. Ne že by to tedy nějak zvlášť pomohlo, protože nepálivé v jídelnách znamená, že si dáte jídlo, které by u nás bylo označené třemi papričkami.

Srílanská kuchyně - typická dobrota kotu
Srílanská kuchyně – typická dobrota kotu

O tom, jak jsem se učila vařit pravé srílanské kari s matkou asi 30ti členné rodiny a proč se od Srílančanů máme co učit, se dozvíte v dalším Čubím postřehu.

 Vaše paní Čuba se spálenou držkou



Líbí se vám recept ? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!

Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Bych blilCelkem hnusnýBrý...noBezva sváčaGastronomickej orgáč! (hodnoceno: 6x, průměr: 5,00, nejlepší: 5)
Loading...
Přečteno 1 200x

Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: , , ,

Mrkněte na můj nový projekt:

Víc než kuchařka - chytré plánování a nakupování

Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.

Napsala

Bafinky baf. To jsem já, Pavlína osobně. Dobré jídlo, kvalitní šlofíček, pohodoví lidé, černý humor a moje nejmilejší polovička - pro mě jednoduchý recept na spokojený život v dnešním chaosu.

Chcete o mně vědět více?