Pravých italských lasagní se po českém internetu potuluje pěkná řádka a samozřejmě bych měla říct, že ty moje jsou zaručeně TY PRAVÉ. Jenže ono i po Itálii samotné koluje tolik zaručeně pravých receptů, že snad nebudu moc hřešit, když se prohlásím za tvůrkyni těch opravdu pravých lasagní… minimálně č. 102548.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Pravé italské lasagne signory Ciuby

Ingredience na lasagně

Množství: 6 porcí

500 g mletého masa (cca 350 g hovězí, 150 vepřové)
1 mrkev
3 stonky řapíkatého celeru
250 g lasagní
500 g rajčatového pyré
2 mozzarelly
½ cibule
2 bobkové listy
50-100g šunky
1 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
300 ml mléka
40 ml olivového oleje
200 ml zeleninového vývaru


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 120 minut
Celkový čas: 150 minut

Chcete posílat 1x týdně upozornění na nové recepty emailem? Navíc získáte pár dárečků! Klikněte sem a vše se dozvíte.


Také by vám mohlo chutnat:

Největší kumšt celých lasagní je příprava omáčky, která celou chuť lasagní vytváří. Jak tedy na tu pravou italskou chuť? Není to jen o tom, že vezmete mleté maso a necháte ho povařit v rajčatové omáčce.

Základem všeho je mrkev a celerová nať. Nuže tedy vezměte si jednu mrkev a tak 2-3 celerové natě. Mrkev nastrouhejte a to samé udělejte i s natí – ona se celá tak jako kdyby obrousí a v ruce vám zůstanou její části, což je ale v pořádku. Do hrnce si dejte smažit na kostky nakrájenou cibuli a až zesklovatí, přidejte mrkev s celerem a zalejte rajčatovou omáčkou. Nechte to celé provářet a ta po deseti minutách mixérem všechno rozmixujte. Máme tedy základ a teď co s masem?

Ideální poměr masa na lasagne je 70% hovězí a 30% vepřové. Masíčko si osmahněte na oleji, prosolte ho, opepřete ale ne moc, a všechno to hoďte k rajčatové omáčce plus přilejte sklenici vody. Celé nechte vařit ideálně aspoň dvě hodiny…. klidně i tři. Ono je to samozřejmě uvařené třeba už za hodinu, ale když to opravdu poctivě necháte vařit delší dobu, tak bude chuť k nezaplacení. Kdyby se vám směs zdála už moc hustá, není problém vždycky přilít trochu vody, která se poměrně rychle vyvaří.

Omáčku už tedy máme a co dál? Teď je na čase si připravit ještě bešamelovou omáčku, která chuť lasagní zjemní. Příprava je jednoduchá a vcelku rychlá a určitě stojí za to ji tam přihodit. Na rozpuštěné máslo přihodíme mouku a přimícháme mléko a všechno mícháme až do zhoustnutí, kdy je bešamel krásně krémový.

A už se dostáváme do fáze, kdy je potřeba roztopit troubu cca na 200° C a začneme s vrstvením lasagní.

Kdesi kdysi jsem četla vášnivou diskuzi na téma, zda lasagně předvářet, nepředvářet, lámat nelámat nebo co s nimi vůbec. No, já to tedy dělám tak, že na dno pekáčku si dám trochu omáčky a pak už kladu neuvařené lasagně do vrstev. Do dvou vrstviček dávám i plátky šunky a samozřejmě i mozzarellu. Té většinou tak dva balíčky, kdy jednu nechávám až na vrchní vrstvu. Dřív jsem také cpala lasagnové pláty těsně vedle sebe, což vám pak ale způsobí, že pláty nabydou a bude tam hodně ale opravdu hodně těstoviny.

Když už je nakladeno, necháváme zapéct, až se udělá pěkná krustička.

Dobrou chuť přeje Pája